विटामिन (Vitamin)
विटामिन्स का मुख्य कार्य हमारे
भोजन को ईंधन में बदलना है जिससे शरीर में खाया हुआ खाना ठीक से पच सके।
Vitamin is an organic substance
that helps the cells of the body to Grow, develop and function.
The vitamin was
discovered in Christian Eichmann (1858–1930), a Dutch bacteriologist. They have
proved that our diet contains certain chemicals which are necessary for health.
British scientist Federica Haupkin proved that some chemicals are needed to
keep the human body healthy.
The main function of
vitamins is to convert our food into fuel so that the food eaten in the body
can be digested properly.
ये १३ प्रकार प्रकार के होते
हैं जिनको २ वर्ग में बाटा गया है।
1.
वसा में घुलनशील
(Fat-Soluble): वसा में घुलने वाले ४ विटामिन
होते हैं इसमें A, D, E और K आते हैं ।. जो शरीर में बहुत दिनों तक रहते हैं ।
There are 13 types of
types, which are divided into 2 categories.
Fat Soluble Vitamins: There are 4 vitamins that dissolve in fat. These are of
A, D, E and K. it can be stored in the body for many days.
Water Soluble Vitamins: There are 9
vitamins that dissolve in water. It cannot be stored in the body. This is why
we have to take it daily so that it is not lacking in our body. Vitamin B12 is
the only water-soluble vitamin that can remain in our liver for many years.
Vitamin A:
विटामिन A हमारी मांशपेशियों
और हड्डी को मज़बूती और ताकत देता है इसके स्रोत है दूध, पनीर, हरी सब्जियां,
मछली और मांश ।
Vitamin A gives strength to
our muscles and bone. Its sources are Milk, Cheese, Green Vegetables, Fish, and
Meat.
Vitamin B1:
विटामिन B1 मस्तिष्क के विकास
के लिए बहुत जरुरी है । इसकी कमी से बेरी-बेरी रोग हो जाता है । ये आलू, संतरा और अंडा
इत्यादि में पाया जाता है ।
Vitamin B1 is very
important for brain development. Lack of it causes berry-berry disease. It is
found in potato, orange and egg etc.
Vitamin B2:
बिटामिन B2 शरीर में लाल रक्त
कोशिकाएं के तरक्की और विकास के लिए आवश्यक होता है ।
Bitamine B2 is required
for the growth and development of red blood cells in the body.
Vitamin B3:
विटामिन रक्तचाप को नियंत्रण में रखने और सिरदर्द, दस्त को काम करता है। ये टमटार, गाजर और खजूर में पाया
जाता है।
The vitamin works to keep
blood pressure under control and headache, diarrhea. It is found in tomatoes,
carrots and dates.
Vitamin B5:
विटामिन B5 बालों को सफ़ेद होने
से बचता है और स्वस्थ रखता है। तथा इससे तनाव भी काम होता है। ये मांश और अनाज में
पाया जाया है।
Vitamin B5 prevents hair
from becoming white and keeps it healthy. And this also causes stress. It is
found in manas and grains.
Vitamin B6:
विटामिन B6 सुबह की तनाव को
काम करता हैं और अनिद्रा से मुक्ति देता है ।
Vitamin B6 works on
morning stress and relieves insomnia.
Vitamin B7:
यह त्वचा और बालों के लिए बहुत
ही अच्छा है इसकी कमी से शरीर में सूजन हो सकती है। ये अंडे (Egg York) में पाया जाता
है ।
It is very good for skin
and hair, its deficiency can cause swelling in the body. It is found in Egg
York
Vitamin B12:
इसके कमी से खून की कमी और
मुँह में छले पड़ते हैं। यह दूध मांस और मछली में पाया जाता है।
Lack of this causes blood
loss and ulcers in the mouth. This is found in milk, meat and fish.
Vitamin C:
यह घाव को ठीक करने में सहायक
होती है । टमाटर , फल और ब्रोकली में पाया जाता है ।
It is helpful in healing
the wound. Found in tomatoes, fruits and broccoli.
Vitamin D:
विटामिन हमारे शरीर में कैल्शियम को अवशोषित करन में मदत
करता है ।
यह दांतो को सड़ने से बचता है
इसकी कमी से सूखा रोग रिकेट्स हो सकता है। यह सूर्य की प्रकाश में पाया जाया है ।
Vitamin helps our body to
absorb calcium. This keeps teeth from rotting, lack of it can cause drought
disease rickets. It is found in sunlight.
Vitamin E:
इसकी कमी से मांसपेशिया कमजोर
होती है और आँख की रोशनी काम होजाती है । यह बादाम, आयल, पपीता आदि में पाया जाता है।
Lack of this muscle
weakens and makes the eyesight work. It is found in almonds, oil, papaya etc.
Vitamin K:
शरीर में ब्लड को गाढ़ा करके
जमाने का काम विटामिन K ही करता है। इस विटामिन की कमी से ब्लड की क्लोटिंग नहीं हो
पाती है और खून का बहाव रोकना मुश्किल हो जाता है। लीवर को स्वस्थ रखता है। छिलकेदार
अनाज और हरी सब्जियों के सेवन से यह विटामिन लिया जा सकता है।
अगर नियमित रूप से हरी सब्जियाँ,
अंकुरित अनाज, दूध और फलों का सेवन किया जाए तो हमारे शरीर में हमेशा विटामिन की पूर्ति
बनी रहेगी।
Vitamin K does the work
of thickening blood in the body. Deficiency of this vitamin does not prevent
blood clotting and makes it difficult to stop blood flow. Keeps liver healthy.
This vitamin can be taken by consuming peeled grains and green vegetables.
If green vegetables,
sprouted grains, milk and fruits are consumed regularly, then there will always
be a supply of vitamins in our body.
(Note:
Please inform if any mistake or false information found.)
Thanking You
Our A2Z Blog
Dated : May 16, 2020
1 Comments
आपने ने मानव शरीर का बहुत अच्छ जानकारी दिया है. आप मेरे मार्गदर्शक हैं. आपको देखकर मैं ब्लॉगिंग शुरू किया है. आपके लेख से प्रभावित होकर मैंने वूमेन बॉडी पार्ट से संबंधित एक लेख लिखा है. कृपया मेरे वेबसाइट विजिट करें. कोई कमी हो तो कमेंट करके जरूर बताइएगा.
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